13. sep. 2019

Sandslottet i Aleppo

av Chris Bohjalian
Pantagruel forlag, 2015


Amerikanske Elizabeth Endicott ankommer Aleppo i Syria sammen med faren sin i 1915. Hun har et lidenskapelig ønske om å hjelpe flyktningene fra Armenia. Her møter hun Armen, en ingeniør på flukt. Dette møtet skal komme til å forandre begges liv. Kjærlighet blir til lengsel når de to blir adskilt av krigens omstendigheter.

I vår tid bestemmer Laura - barnebarnet til Elizabeth og Armen - seg for å reise til Syria. Der oppdager hun sin families historie, en saga om Syria og Midtøsten på godt og ondt. I sin tid i Syria finner hun også en hemmelighet om familien som har vært begravd i generasjoner.

Boken er basert på historiske hendelser fra Syria.

Jeg synes det er en fin bok og en god inngang inn i historiske hendelser som jeg ikke kjente til fra før.

Boken er oversatt av Marius Middelthon


May Britt Josten
Sel bibliotek

4. sep. 2019

Sanger om våpen

av Jennifer Clement

Gyldendal, 2019

Pearl, 14 år, bur i ein fuktig bil i ein bilpark i Florida. Ho har rommet sitt i forsetet og mora Margot i baksetet. Mora kjem frå ein rik familie men flytta hit i hemmelegheit da Pearl var nyfødd. Ho arbeider som reinhaldar på ein heim for krigsveteranar.

Dashbordet i bilen er eit imaginært piano, og bagasjerommet er fullt av minne frå livet til mora. Dei lever på pulvermjølk, insektspray og kjærleiken til kvarandre. Pearl er ikkje registrert i noko register, så da ho skulle begynne på skulen hjelpte foreldra til venninna April May til slik at ho fekk ein fødselsattest. Pearl og April May går på søppelfyllinga for å leite etter skattar. Dei utfordrar kvarandre om å våge og sitte på bryggekanten med beina i vatnet, der det er alligatorar.

Når mora forelskar seg blindt i pastorens venn Eli Redmond, klarar ho ikkje ta seg av dottera. Pearl går da ofte til meksikanske Corazón som tek seg av Pearl. Corazón elskar å pusse våpen og høyre på når Pearl syng. Og mora får den finaste gåva ein kan få av sin elskar: ein liten pistol.

Mora dør og Pearl blir henta av barnevernet og plassert i ein midlertidig fosterheim. Her blir ho kjent med Leo, 17 år, og Helen, 6 år. Dei blir gode vener, men Pearl føler at ho ikkje høyrer heime her. Corazon kjem og hentar ho, tek ho med til Mexico og livet tek ei ny retning.

Sanger om våpen er ei sterk og brutal forteljing om kjærleik, om å høyra til, om vald og våpensmugling, resultatet av liberale amerikanske våpenlover. Boka vart nominert til National Book Award i 2018.

Omsett av Tone Formo.

Jennifer Clement er ein amerikansk-meksikansk forfattar og debuterte i 2000. Det internasjonale gjennombrotet kom i 2014 med romanen En bønn for de bortførte (på norsk i 2015).

Sanger om våpen er ei av mange fine omsette bøker biblioteka får frå innkjøpsordninga til Kulturrådet.Hanne Gran
Skjåk folkebibliotek21. aug. 2019

Sannhetsvitne: noveller

av Jeffrey Eugenides

Cappelen Damm, 2018


Jeffrey Eugenides har utgitt tre romaner siden debuten i 1988: «Jomfrudød» (1993), «Middelsex» (2002) og «Formål ekteskap» (2011). Hans første roman hadde en suksess og ble filmatisert av Sofia Coppola, med den andre vant han Pulitzerprisen i 2003.

Eugenides' nyeste bok «Sannhetsvitne» inneholder debutnovellen og 9 andre fortellinger skrevet i løpet av de siste 20 årene. Samlingen er full av kulturelle allusjoner og henvisninger til hans tidligere verk. Novellene berører mange av de samme temaene som Eugenides' romaner: menneskelig seksualitet og selvidentitet, kjønn, skjebne, søken etter sannhet, familieverdier og sin plass i verden. I sentrum av novellene finner man ofte middelaldrende menn og kvinner som kjemper mot livs- og familieproblemer, prøver å motstå skjebnen, vil komme til bunns i univers hemmeligheter. Karakterene fremstår som autentiske og sammensatte.

To gamle venner i «Lunefulle hager» opplever en middelalderskrise og prøver å finne en frihet fra smerter ved hjelp av små endringer i livet. Redaktør Kendall fra «Great Experiment» bestemmer seg for en kriminell hendelse for å bekjempe elendighet. Mitchell fra novellen «Luftpost» rømmer fra en stofflig verden til en tropisk øy for å meditere og finne ut hvem han var. Charlie fra «Finn slemningen» grubler over sitt ulykkelige ekteskap og ironiserer over alle forsøk å finne den uskyldige.

Boken kjennetegnes av uventede plotvendinger og melankolsk stemning. Alle novellene er like formfullendte og berøringssterke, de er absurde, tragiske, komiske og triste på samme tid. Bak forfatternes ironiske stil gjemmer seg et stort talent å skrive enkelt om de vanskelige ting.

«Finn slemningen går på hvordan begge, når man krangler med partneren, prøver å vinne diskusjonen. Hvem lot garasjedøren stå åpen? Hvem etterlot seg en hårdott i dusjsluket? Det man må innse, som par, er at det ikke finnes en slemning. Det går ikke an å vinne en krangel når man er gift. For hvis du vinner, taper partneren, og partneren misliker å tape, og da taper i grunnen du også».


Oversatt av John Erik Bøe Lindgren

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek


12. aug. 2019

Brev fra min barndom

av Emma Reyes

Cappelen Damm, 2019


Emma Reyes er en colombiansk billedkunstner født i 1919. 
I over 20  brev til en venn forteller hun i voksen alder om barndommen sin, en barndom preget av forsømmelse og mishandling. Disse brevene ble etter hennes død utgitt som bok (Erindringens korrespondanse)og har på norsk altså fått tittelen «Brev fra min barndom». 

Emma Reyes ville selv helst ikke snakke om barndommen sin og uttalte en gang indignert at folk var mer interessert i barndommen enn i kunsten hennes. 

I brevene forteller hun om oppveksten fra hun som 5-åring bor sammen med søsteren og en dame de kaller fru Maria i slummen i Bogota. Møkkete og underernærte tilbringer de store deler av tiden innelåst på et rom uten vinduer og lys. Senere blir de forlatt og tatt hånd om av nonnene i et kloster. Her blir de holdt innesperret i nesten 15 år før Emma klarer å rømme.

Emma Reyes forteller dagligdags og uten bitterhet om barndommen sin. Hun gir et bilde av en liten jente som på tross av en ganske så mistrøstig tilværelse også klarer å se lyspunkter og små ting å glede seg over. 

I bokas etterord får vi høre litt mer om hvordan livet til Emma Reyes ble etter at hun forlot klosteret som 19-årig analfabet. Men mye forblir et mysterium, slik Emma Reyes selv ville at det skulle være.

«Brev fra min barndom» ble en umiddelbar klassiker da den utkom i Colombia i 2012, tolv år etter forfatterens død.

Dette er en bok som absolutt anbefales!


Boka er oversatt av Signe Prøis.Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

6. aug. 2019

Vuggesang

av Leïla Slimani, 

Cappelen Damm, 2019


Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil vere det perfekte paret. Dei vil ha kontroll over karriere, invitere vener på mat- og vinkveldar og gje barna ein god oppvekst. Da dagmamma Louise kjem inn i familien, verkar alt til å falle på plass. Louise tek hand om ungane, lagar mat og blir fort uunnverleg. Plutseleg ein dag slår tragedien ned som eit lyn.

Dette er ein spennande og skremmande roman om tida vi lever i. Den får oss til å tenkje over korleis vi lever liva våre, som foreldre, som mødrer, og syner oss kva som skjer om vi let att augo for omverda – det er gjerne i den private sfæren, i det nære, farane kan lure. Spørsmålet boka krinsar rundt er heller kvifor enn kven; kva driv folk til handling?

Den fransk-marokkanske Leïla Slimani fekk Goncourt-prisen for boka. 

Omsett av Thomas Lundbo.


Ann Kristin Leirmo
Lesja bibliotek


31. jul. 2019

Ut av ensomheten

av Benedict Wells
Press, 2018

Ein heilt vanleg familie med mor, far og dei tre syskena Jules, Marty og Liz har eit godt og trygt liv. 

Men - ein dag blir alt øydelagt. Foreldra døyr i ei trafikkulykke. Historia startar når ulykka skjer og fram til notid, kor dei tre syskena er i 40-50-åra.  

Det er yngstemann Jules, som er 11 år når ulykka skjer, som er bokas forteljarstemme. Dei tre barna veks opp på ein internatskule, og må klare seg sjølve. Jules føler seg svært einsam. Han har ingen venner og han har liten kontakt med syskena sine. Men ein dag kjem den nye, mystiske jenta Alva og sett seg ved sidan av han i klasserommet. Dei blir etterkvart sjelevenner. Ho likar å lese, han å skrive og begge ber på ei stor sorg. 

Åra går  og når dei er ferdige med skulen og skal vidare til universitetet,  ber Jules  Alva om å bli med til München, men noko skjer og han reiser aleine. Dei mistar kontakta, men Jules gløymer aldri Alva, som han ser på som sin store kjærleik. Det går mange år før han tek opp kontakten med Alva att. Når det endeleg skjer har ho gifta seg med ein mykje eldre forfattar Romanov, som ho beundrar grenselaust.

Broren Marty klarar seg bra i livet og verkar uberørt – han sett seg store mål, og blir ein vellykka forretningsmann.  Systera Liz lever livet med stadig nye menn, festing og dop. I bakgrunnen ligg barndommen som ei udetonert bombe.

Den tysk-sveitsiske forfatteren Benedict Wells er ein fabelaktig forteljar, og har med sin fjerde roman toppa den  tyske bestseljarlista i lang tid.

Omsett av Ute Neumann.

Dette er ei nydeleg og alvorleg bok om einsemd, oppvekst og om sterkt samhald. 

God bok!

Sigrun Eide
Skjåk folkebibliotek

25. jul. 2019

Skår: tredagersroman

av Tommi Kinnunen
Pax, 2019

Jussi, Helmi og Raili - tre vaksne sysken som bur i barndomsheimen tett attmed glasverket, arbeidsplassen heile det vesle bygdesdamfunnet er vakse opp rundt. Faren reiste til Amerika medan borna framleis var framvekstingar, og mora døydde for nokre år tilbake. Kvart av syskena fortel her frå kvar sin dag i livet, frå kvart sitt år. Slik flettast historiane deira saman og skildrar eit vemodig og nært bilete frå ein dramatisk del av den finske historia frå 1949 - 1951.

Jussi slit med stygge anfall prega av vonde hallusinasjonar, og er ein utstøytt einstøing som blir sett til å gjere strøjobbar for ikkje å gå i vegen for dei andre. Lesaren ser derimot styrken Jussi har i livet, mellom anna i å sanse slikt dei andre arbeidarane ikkje har auga for. Då han ein dag er nær ved å drukne i elva, blir han redda av glasblåsarane på verket, men dagen endar likevel skjebnesvangert.

Helmi strevar med å ta vare på dottera Saara etter at ho nyleg har blitt enkje, medan den yngre Raili stiller seg litt utanfor glasverket og framstår som den opprørske, trygge og sterke. Det syner seg fort at ho likevel har sine vanskar å stri med, og at ho plagast med etterdønningar av tragiske omstende tidlegare i livet.

Kinnunen er ein meister i å male fram gode karakterar, og knapt nokon skildrar menneskeleg fattigdom og tragedie betre enn han. Ein særs vellykka roman etter hans tidlegare suksess med "Der fire veier møtes" og "Lyset bak øynene".

Merete Byrøygard
Lom folkebibliotek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...