21. juni 2013

Profetene i Evighetsfjorden

av Kim Leine

Vi følger nordmannen Morten Falck fra hjemtunet på Lier, via teologistudier i København, til pastorvirke og langsom fordervelse på Grønland på slutten av 1700-tallet. Med voldsom fart skildrer Leine en tid og et samfunn preget av nød, vold og epidemier. Her rår mørke, kulda, gapestokken og Bibelen. Vi kan tydelig lukte kloakken, og kjenner lus som pipler ut fra hvitpudrede parykker. Tross ubehaget vil en bli værende i dette universet. Det er noe rått over Leines beskrivelser, og en detaljrikdom en sjelden møter. Språket er også sterkt inspirert av tida det skrives fra, fullt av pussige bilder og mye humor.
 På den lille boplassen «Evighetsfjorden» har en gruppe grønlendere samlet seg. De vil ha et selvstendig samfunn, og streber etter løsrivelse fra Danmark. Pastor Falck blir sendt til denne avkroken for å få bukt med problemene.

Dette er på alle måter en stor historie; handlingen strekker seg over mange år, persongalleriet er komplekst og fargerikt, Leine tar oss med til et område vi ikke kjenner så godt, og språket tar helt pusten fra en.

 
Signe Thoresen
Sel bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...