17. des. 2013

Noen kjenner mitt navn

av Lawrence Hill


Det er Aminata som forteller sin egen historie i denne boka. Hun ble røvet fra en landsby i Afrika som 11-åring og har levd det meste av livet som slave. Mot alle odds har hun overlevd og sitter nå som gammel dame i London og ser tilbake på livet sitt.
Og det er en sterk historie Aminata forteller. Vi får høre om den grusomme transporten med slaveskip over til USA, der hun blir solgt til arbeid på en indigoplantasje. Aminata undrer seg over at at ingen reagerer på behandlingen slavene får, og håper lenge at noen vil redde henne. Men hun lærer fort at slavene er helt uten rettigheter og at ingen bryr seg om hvordan de blir behandlet.
Etter hvert kommer Aminata til New York og videre til.Nova Scotia i Canada der hun havner midt i den amerikanske uavhengighetskrigen mot britene.
Boka er satt inn i et historisk perspektiv og gir et troverdig bilde av hvordan det kunne være å bli offer for slavehandelen. Det er ei bok om styrke, utholdenhet og mot, men også om menneskelig ondskap og undertrykkelse.
For meg var dette ei bok som satt i kroppen lenge etter at den var ferdig lest!

Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...