23. sep. 2014

Huset Longbourn

av Jo Baker


Likte du Jane Austens Stolthet og fordom? Da tror jeg du vil like denne boken også. Her er historien sett fra tjenestefolkenes side. Vi følger Sarah som er like gammel som de eldste Bennet søstrene, Jane og Elisabeth. Sarah er også opptatt av kjærligheten og fremtida, men der ender likhetene. For Sarah fortoner Bennett søstrenes liv seg sorgløst, bestående av middager, ball og andre sammenkomster. Sarahs liv på Longbourn derimot er hardt, med oppgaver fra tidlig morgen til sent på kveld.

Det er krigstid, men Herr Bennet har vært heldig og har skaffet en mannlig tjener, James. I dagdrømmene har Sarah alt klart for det første møte med James:

Hun vil si «God morgen», og han vil si «God morgen» tilbake. Så vil hun takke ham for at han hadde feid gårdsplassen for dem, og han ville si «Vær så god,» og så ville samtalen bare fortsette derfra og de ville være i gang. (s. 37)

Det går ikke slik, og i tillegg har James en mystisk og ukjent fortid som han ikke deler med de andre.


Nyt gjerne boken under et pledd, med en kopp te og en scones, mens du venter på den nye sesongen av Downton Abby som starter søndag.

May Britt Josten
Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule, avd. Otta

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...