26. mai 2015

Den mørke veien

av Ma Jian

Tittelen på denne boka er Den mørke veien, og det er en mørk og dyster historie vi blir tatt med inn i her.
Vi er i Kina først på 2000-tallet og hovedtema i boka er Kinas  ettbarnspolitikk og myndighetenes håndtering av denne loven.

Meili er gift med skolelæreren Kongzi og sammen har de en datter på 2 år. Nå er Meili gravid igjen og dette frykter de at myndighetene skal få greie på. Den lille familien ser ingen annen mulighet enn å flykte for å berge livet til det ennå ufødte barnet. Kongzi er etterkommer av Konfucius og ser det som sin største oppgave å få en sønn for å føre dem mannlige delen av slekten videre. Meili representerer en mer moderne del av befolkningen og drømmer om et liv i luksus som selvstendig yrkeskvinne. 

Med hver sine drømmer for fremtiden flykter de nedover den stadig mer forurensede Yangtze-elven.
Det blir en lang flukt fra myndighetene. Familieplanleggingspatruljene  farer grusomt frem; de fjerner  alle fostre de kommer over og de tvangssteriliserer kvinnen  dersom familien har barn fra før. De viser ingen nåde og begår grove overgrep. 

Meili og Kongzi får høre om Himmelkommunen. Dette  er en kommune der det å ha flere barn blir tolerert og familien ønsker derfor å komme seg dit. I Himmelkommunen deponeres elektronisk avfall fra resten av verden og sortering og gjenvinning av komponenter gir mange arbeidsplasser. Men blir Himmelkommunen det paradiset de drømte om?

Dette er en samfunnskritisk bok, med en nærmest dystopisk avslutning. Samtidig kommer vi  tett inn på menneskene, og spesielt  Meilis situasjon vil berøre oss.

Ma Jian er eksilforfatter og bor i dag i England. Han reiste i 2009 rundt i Kina og intervjuet kinesiske kvinner som var ofre for ettbarnspolitikken. Boka kom ut i 2013.
Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...