13. mars 2016

Mormor danset i regnet

av Trude Teige


I denne romanen, som er basert på faktiske hendelser, møter vi tre generasjoner kvinner som alle har blitt preget av én mørk hemmelighet.
Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, finner hun et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp i hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Romanen har en fin parallellveksling mellom Juni og bestemorens historie og det mest interessante er at vi får et sjeldent innblikk i hvilke grusomheter som skjedde i Tyskland like etter krigen,da de russiske styrkene  hadde tatt kontroll over landet.

Denne historien viser oss hvor store følger en kvinnes fortielse kan få for hennes etterkommere, men det er også en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.

Tove Jøndal
Hjerleid bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...