26. sep. 2016

Frykt og jubel i Jotunheimen, forteljingar om folk og fjell

av Sigrid Sandberg

Skald, 2015


Frykt og jubel i Jotunheimen av Sigri Sandberg (Innbundet)
Mens vi avslutter årets sommersesong i fjellet og drømmer om neste års vandringer, klyvinger eller klatringer, anbefaler jeg litt kulturhistorie fra Jotunheimen. Sigri Sandberg beretter også om egne turer i nyere tid på en interessant og spennende måte.

Boken handler også om kvinner i fjellet. Når begynte de å klatre? Og ikke alle jegere var vel menn i vikingetiden heller? Sandberg forteller om mytologi og jotunkvinner, om fangst og budeier og om Astri Drægni, fjelldronningen på Turtagrø. Astri og mannen var vertskap på Turtagrø i mer enn 45 år. Stedet har røtter tilbake til 1880-årene og omtales ofte som fjellsportens vugge. William Cecil Slingsby bodde mye her og var den første til å bestige Store Skagastølstind. Eller var han det? Folk bodde jo i Hurrungane lenge før Slingsbys tid, men de skrev ikke om sine turer.

Som en rød tråd gjennom boken leser vi om Store Skagadølstind som forfatteren har besteget en gang i fortiden, og som hun gjør om igjen.

Dette er en interessant og underholdende bok for alle som er glad i fjellhistorie, liker å gå turer og som gjerne leser biografisk stoff. Sigri Sandberg er fast spaltist i UTE (magasinet) og har skrevet eller vært medforfatter i seks bøker fra før. Frykt og jubel i Jotunheimen ble utgitt i 2015.

Eldbjørg Nyborg
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...