24. nov. 2016

Den glitrende snøen ved verdens ende

av Eowyn Ivey

Pantagruel forlag, 2016 

Oberst Alan Forrester leder i 1885 en ekspedisjon med noen håndplukkede menn for å utforske en del av det utemmede Alaska-territoriet der få hvite menn har vært før. På deler av turen har de også følge av et par pelsjegere og noen av de lokale indianerne. Ferden går oppover langs Wolverine river og skal etter planen ende opp ved Klondyke river, som allerede er kartlagt og bebodd av hvite mennesker. Forrester reiser fra den gravide konen, Sophie, og han skriver ned de usedvanlige opplevelsene i håp om at konen får dagboken dersom han selv ikke kommer hjem. 

Wolverine-dalen er flere steder utilgjengelig og turen oppover blir mer skremmende enn obersten og mennene hans kunne ha forestilt seg. De visste at de ville oppleve sult og fare, men kan ikke fri seg fra følelsen av at en større, mystisk kraft truer dem på livet.

Parallelt med opplevelsene til Forrester og hans menns hører vi om Sophie og livet hennes i militærforlegningen i Vancouver. De sosiale konvensjonene i en militærforlegning er begrensende, men hennes utforskertrang og interesse for den nye fotografikunsten hjelper henne til å komme seg gjennom tiden ektemannen er i Alaska. 

Noen bøker vekker reiselysten. Denne stemningsfulle historien gjør meg nysgjerrig på Alaska, skulle gjerne ha tatt meg en tur dit for å se den ville naturen der selv.  

Oversatt av Elisabet W. Middelthon og Marius Middelthon

May Britt Josten
Sel bibliotek

1 kommentar:

  1. Tusen takk for den fine anmeldelsen. Boka virker både fasinerende og litt mystisk.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...