22. nov. 2017

Et lite liv

av Hanya Yanagihara

Gyldendal, 2016


Et lite liv er Hanya Yanagiharas andre roman og en av de mest omtalte bøkene i USA i 2015. Boka ble oversatt til flere språk, nominert til en rekke amerikanske priser og ble en bestselger i mange land til tross for sine tunge temaer. Fysisk og psykisk vold, overgrep, sadisme, sykdom, selvskading er det bare noen av emnene som står sentralt i romanen.

Romanen begynner som en realistisk fortelling om ungdomsvennskap, en slags moderne parafrase over den klassiske historien om de tre musketer og deres brorskap. Arkitekten Malcolm, skuespilleren Willem, kunstneren JB og advokaten Jude er studiekamerater og venner for livet. Romanen er bygget opp rundt deres liv i New York hvor de fire kameratene prøver å realisere sine drømmer om karriere og suksess.

Etter hvert tar historien en annen vending og konsentreres om en av vennene - advokaten, matematikeren og logikeren Jude, den sjenerøse, den tapreste og den glupeste av dem. Han er foreldreløs, ble oppdratt i et kloster og kalt opp etter apostelen Judas Taddeus, skytshelgen for de fortvilte og fortapte. Judes fortid er full av gåter og avsløres sakte med hjelp av flere flashback. Handlingen skyter fart og stemningen blir mørkere idet fortellingen rulles opp og fortidens vonde hemmeligheter siver gradvis ut.

Romanen foregår i «vår» tid, strekker seg over 30 år, går tilbake til fortiden og tar slutt i vår nærmeste framtid. Fri komposisjon gir forfatteren mulighet til å hoppe frem og tilbake i tiden. Historien utspiller seg i velkjente amerikanske miljøer, men boka inneholder ingen konkrete politiske eller sosiale kjennetegn. Det er ikke de ytre hendelsene, men romanfigurenes indre liv og emosjonelle verden som danner denne fortellingen. Yanagihara blotter og vrenger deres sjeler. Detaljert og møysommelig beskriver hun karakterenes tanker, følelser og motiver.

Plottet bygges opp skarpt og ubarmhjertig. Hanya Yanagihara skriver usentimentalt og enkelt om helt ubegripelige ting. Hun skaper en helt usannsynlig verden, full av grusomhet og smerte, men veldig harmonisk, usammensatt og logisk. Ondskap, lidelse og urettferdighet er de absolutte konstantene i den verden på lik linje med godhet, medlidenhet og medmenneskelighet. Romanen åpner for mange slags lesemåter. Den kan leses som en bok om vennskap og kjærlighet, som en brutal homoroman, som en sterk historie om vold og overgrep, som fortellingen om kunstparadokser og matematikk. Eller en overveldende historie om barndoms traumer og sjelelige sår som aldri vil gro og ikke kan helbredes under et liv. Et lite liv ...

Oversatt av John Erik Ftydenlund

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...