6. jan. 2014

Korrigeringer

av Jonathan Franzen

 
Vi alle er på søken etter lykken, men hva er det og hvor finner vi den? Enid Lambert, en typisk amerikansk husmor fra Midtvesten, grubler over grunnen til at hun ikke har hatt det perfekte ekteskapet og de perfekte barna hun drømte om. Livet hennes ble ikke slik hun planla. Enids mann, den pensjonerte jernbaneingeniør Alfred Lambert, har valgt egen karriere framfor barn og familien. Og liv til Enids tre barn tilsvarer ikke hennes forventninger og syn på vellykkethet.
Romanen er strukturert rundt den største av Enids drømmer: å samle hele familien til jul. Det hun glemmer, er at ingen av barn vil hjem til julefeiring og familiekos. Selv om de har dårlig samvittighet overfor sine gamle foreldre, distanserer de seg fra deres livsstil og er bevisst på ikke å bli som dem. Hovedproblemet er ikke at barn ikke kan forstå sine foreldre - de ønsker ikke å forstå dem.
Alle medlemmene i familien Lambert befinner seg i dyp konflikt med tilværelsen eller i uholdbare situasjoner, og hele familien er i ferd med å bli ødelagt av misforståelse. Barna prøver å skaffe seg respektable liv, men ingen av dem har lykkes i det. Den amerikanske drømmen, som Enid har drømt for dem, er ganske langt unna. Barna forteller historier fra sin egen synsvinkel, derfor "sannheten" i fortellingen korrigeres hele tiden.
 
Handlingen i romanen foregår i Amerika på slutten av 20 århundre og rommer mange aspekter ved det moderne livet. Franzen forteller om metallurgi og Internett, om nevrologi, aksjemarked og politiske partier i Litauen og om mye annet. Romanen tar opp flere samfunnsproblemer og moralspørsmål. Kan den tradisjonelle familien overleve i det postmoderne samfunnet? Kan familien binde oss sammen? Hvor stort er skillet mellom det tradisjonelle og det moderne? Kan vi finne lykken og harmonien i en høyteknologisk verden?
 
 
Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...