17. feb. 2014

Buddha på loftet

av Julie Otsuka



Denne vesle boka forteller historien til en gruppe japanske kvinner som på 20-tallet dro til Amerika for å gifte seg med allerede utvandrede japanere. De reiste med drømmer og håp om en bedre framtid, virkeligheten ble en annen. De kom til vordende ektemenn som ikke lignet på fotografiet de hadde sendt og de fleste fikk et liv med hardt arbeid og usle boforhold.
Denne første generasjonen hadde alltid en lengsel tilbake til Japan, men fant etter hvert sin plass i de nye landet. Barna deres var derimot født inn i det amerikanske samfunnet og følte seg hjemme der.
Angrepet på Pearl Harbour i 1941 endret imidlertid alt for japanske innvandrere. Fra å være de som ble foretrukket til all slags arbeid fordi de var raske og pålitelige var de nå plutselig blitt fiender. De "forsvinner" en etter en, først mennene, så kvinnene og barna. Alle japanske immigranter blir sett på som potensielle landssvikere og sendt til interneringsleire.

Fortellerteknikken er spesiell, vi følger ikke bare en kvinnes historie. Det er et kollektivt "vi" som forteller, dermed blir vi presentert for mange kvinners liv fram mot den felles forvisningen.
Dette er en bok om identitet og lojalitet, om fordommer og klasseskiller. Denne lite ærefulle epoken i amerikansk historie er også beskrevet i boka "Hotellet på hjørnet av søt og bitter".
Julie Otsuka er selv etterkommer etter japanske immigranter. Romanen har fått en rekke priser. Hun har også skrevet en bok fra interneringsleirene, den er foreløpig ikke oversatt til norsk.


Oddlaug Espe Hammerstad
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...