6. mars 2014

Over det kinesiske hav

 

av Gaute Heivoll


Et ektepar, han diakon, hun sykepleier, starter et privat forpleiningshjem for "åndssvake". I huset bor i tillegg til ekteparet og deres to barn, den hjerneskadde Josef, Mathiassen som sitter på en krakk og rugger hele dagen, og Jensen som har en nervelidelse. En vinterkveld i februar 1945 ankommer også en søskenflokk på fem, alle sammen "åndssvake", tre gutter og to jenter, de er tatt fra foreldrene etter å ha blitt vanskjøttet over lengre tid.
Det er sønnen i huset, som 50 år senere forteller historien i tilbakeblikk. En av de fem barna, Ingrid, som er jevngammel med hovedpersonen, og har Downs syndrom, blir etter en tragisk hendelse i familien som en søster for fortelleren.
Boken er basert på virkelige hendelser, og forteller om den gang "åndssvake" ble sett på og behandlet på en ganske annen måte enn i dag, med umyndiggjøring og tvangssterilisering som faste innslag. Det er en historie om små mennesker med store personligheter, og det er en historie om hvordan et barnesinn opplever og håndterer møtet med annerledeshet.


Rita Ulen
Sel bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...