11. nov. 2014

Drammens rekordbok

av Ingvild SchadeVelkommen til Ingvild Schades univers! Eller til Drammen som alt kretser om i debuten til Oktober forlags eneste debutant i høst, Ingvild Schade.
For etter å ha lest denne boken sitter jeg igjen med følelsen av å ha bli invitert inn i et eget univers, eller en parallell virkelighet der Drammen er verdens viktigste by, og karakterene høyst virkelige, til tross for at de er i høy grad karikerte, surrealistisk skildret med en stor dose humor.
I “Drammens rekordbok” møter vi møter forfatteren Reidar Larsen, som er en nydelig parodi på den alvorlige norske forfatterspiren, samt søsteren Aina Therese, svogeren Jan Beige som er Drammes høyeste mann, og Glenn som er hans 13 år gamle nevø som har blitt utvist fra skolen for å ha skrevet et langdikt om andre drammensbeboere.
Humoren, satiren og det absurde står sentralt, og det føles som om Schade har plassert en osteklokke over hjembyen sin Drammen, tilsatt passe doser naiv humor og rørt godt rundt. Som leser befinner man seg i dette universet, og det er det deilig avbrekk fra mye av den gravalvorlige samtidslitteraturen man ellers leser. Schade leker seg med ord og utrykk gjennom hele boken, det kan minne om lesebøkene man hadde på barneskolen til tider, men altså på en bra måte. Rim og regler.Men gjennomført bra. Og morsomt.

Inkludert i boken får man lese Glenn sine dikt, utdrag fra Reidar Larsen sin “Fravær i rom”, samt utdrag fra chatlogger Jan Beige har med en 16 år gammel jente på Internett. I tillegg har Schade selv illustrert boken med naive og styggfine tegninger som forsterker følelsen av at man er i et eget Drammensunivers. Anbefales!

Skrevet av Anders Klette
Bibliotekarstudent, Høgskolen i Oslo og Akershus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...