21. nov. 2014

Det går ikke over

av Jakob Arvola


Novellesamlingen "Det går ikke over" er Jakob Arvolas debutbok. Som tittelen antyder er boken et dykk ned i menneskelig smerte, og vi møter personer som på en eller annen måte plages av egne valg eller vanskelige opplevelser i livet. 

Et av bokens hovedtemaer er taushet; det som aldri ble sagt og det som ikke kan sies. Ifølge forfatteren selv er boken delvis et oppgjør med taushetskulturen på 70-tallet, en taushetskultur «knyttet til det emosjonelle». Vi møter blant annet den angrende pensjonisten som aldri fortalte sin kone at han elsket henne. Vi møter kvinnen som kjemper med hvordan hun skal fortelle sin ektemann at hun vil forlate ham og deres sønn. Samtidig, på tross av bokens alvor, er det heller ikke fritt for humoristiske innslag; en gammel matematikklærer oppsøker en av sine elever 30 år senere for å forbedre hans elendige karakterer, noe som fører til en ganske absurd situasjon. Både tematikk og persongalleri favner bredt, og de fleste vil kunne kjenne seg igjen i noe. Arvola skriver godt og engasjerende, og man oppdager også etterhvert at noen av novellene henger sammen. Dette grepet gjør boken enda mer interessant, og jeg tok meg ofte i å gå tilbake for å lese novellene på nytt.

"Det går ikke over" er en sterk debut som gjør at leseren sitter tilbake med en blanding av alvor og behagelig undring.

Øyvind Sæthereng
Bibliotekarstudent, Høgskolen i Oslo og Akershus


2 kommentarer:

  1. Tusen takk for god og poengtert anmeldelse! Beste hilsen Jakob Arvola.

    SvarSlett
  2. Hei!

    Vi takkar bibliotekarstudentane, her ved Øyvind Sæthereng, for gode boktips og bokmeldingar. Og det er flest treff på posten om boka di, Jakob.

    Rita Mundal, Lom

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...