7. jan. 2015

Sjiraffens hals

En dannelsesroman

av Judith Schalansky


Her følgjer vi ein kvinneleg biologi- og gymlærar i tre dagar av livet hennar. Ho jobbar på eit nedleggingstruga gymnas i den delen av Tyskland som tidlegare var Øst-Tyskland. Vi blir sett inn i hennar tankeverd der absolutt alt blir tolka ut i frå ein biologisk forklaringsmodell, noko språkbruken i romanen understrekar, til dømes frukostbordet etter at mannen hennar har ete: «Et par smuler røpet plassen for næringsinntaket hans.»

Darwins lære er hennar oppfatning av korleis livet fungerer. At enkelte elevar blir mobba, passar inn i Darwins lære om naturleg utval.

Hennar biologiske tilnærming blir både satirisk og galgenhumoristisk som når ho får eit romantisk kort med duer frå dottera i USA som nett har gifta seg: «Gratulasjonsfugler. Fredsforkynnere under regnbuen. Men de var jo kjent for å hakke på hverandre.»

Judith Schalansky er ein ung, tysk forfattar og formgjevar som blir rekna som ei av Tysklands nye, litterære stjerner. Ho har også illustrert, formgjeve og typografert den vakre boka Atlas over fjerne øyer.

Sjiraffens hals er ei interessant bok fylt av svart humor og ironi. Det er også ei vakker bok med mange fine illustrasjonar. Prøv og sjå korleis ei biologisk tilnærming til tilvêrete kan fungere!

Torill Iversen
Lom folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...