8. sep. 2015

Bienes historie

av Maja Lunde

Dette er en bok som har fått mye omtale etter at den kom ut. Forfatteren sier hun fikk ideen til boka etter å ha sett en dokumentar om Colony Collapse Disorder – bidød: «Filmen vekket mange spørsmål hos meg, jeg ble både fasinert og skremt. Hvorfor dør biene? Og hva gjør det med oss og med jorda?»
Biene er nødvendige for pollinering av planter og dermed viktig for verdens matvareproduksjon. Men det er likevel ikke biene, men derimot menneskene vi møter som er viktige i denne romanen.
Boka består av tre parallelle historier:


Biologen og frøhandleren William lever i England på 1850-tallet. Han ligger til sengs med melankoli, og den eneste han ønsker kontakt med er sønnen William. Etter å ha lest en bok får han plutselig en ide om å bygge den optimale bikube…


I den andre historien er vi i USA i 2007. George driver en biefarm sammen med kona Emma. Han snekrer bikubene selv og legger sin ære i å drive gården på en bra måte. Han håper sønnen Tom vil overta etter hvert, men Tom er mer interessert i å bli forfatter!
Den tredje fortellingen er lagt til Kina i år 2098. Vi er 50 år etter den store globale kollapsen som forårsaket massedød, sult og fattigdom i Europa og USA. Også i Kina har de store problemer, og de som er igjen blir styrt nærmest diktatorisk med hard hånd fra de mange komiteene. Tao og hennes mann jobber med håndpollinering av frukttær, et krevende og møysommelig arbeid. Så en dag blir sønnen deres syk og myndighetene tar han med seg til Bejing. Tao legger ut på en lang reise for å finne ham igjen, men overalt møter hun bare spøkelsesaktige og forlatte byer.


Selv om dette på mange måter er en dyster roman er den også veldig lettlest og fengende. Forholdet mellom barn og foreldre er et viktig tema i alle tre historiene.
Maja Lunde skaper livshistorier som berører og engasjerer, samtidig setter hun søkelys på et samfunnsaktuelt tema.


Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...