24. okt. 2016

Det som en gang var jord

av Simon Stranger

Tiden Norsk forlag, 2015


Byen er okkupert og det er reist en mur som skiller det okkuperte området fra resten av verden. I denne byen bor Mikael sammen med Miriam og sønnen Isak på 8 år. Området er dominert av kontrollposter, det er mangel på mat og andre nødvendige varer og Mikael og Miriam har måtte ta seg tilfeldige jobber for å overleve. Mikael sørger over alt de har mistet, over kjærligheten som er blitt borte og over ikke å kunne gi Isak det han trenger.

Men Mikael har håp om et bedre liv. Han er nemlig med på å grave en hemmelig tunnel over til den andre siden. Lykkes det kan de hente forsyninger der, de kan få tak i matvarer, leker til Isak, ja kanskje starte på nytt?

Håpet om å slippe vekk tvinger Mikael til å ta et valg som bryter med alt han står for. Men finnes det egentlig valg i den situasjonen han befinner seg i?

Dette er en nydelig, trist og aktuell bok på bare 167 sider. Forholdet mellom far og sønn skildres veldig sterkt, til tider så sterkt at det var vanskelig å lese videre. Det som gjør at du likevel orker å lese videre er at håpet er der, samme hvor ille situasjonen etter hvert blir.

Romanen har tydelige paralleller til vår egen tid. Mange mennesker i verden i dag lever dessverre under lignende forhold som det som skildres i boka.

 «Et helt vanlig liv, sukker hun. Mikael legger hodet i fanget hennes. Et helt vanlig liv, gjentar han. Det er alt de ber om.»


Bodil B. Vorkinn
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...