31. juli 2017

Kvinnen på Wildfell Hall

av Anne Brontë

Bokvennen, 2016


Denne romanen ble utgitt første gang i 1848, men er først nå oversatt til norsk. Anne Brontë er søster til de mer kjente Charlotte Brontë og Emilie Brontë, som har skrevet henholdsvis Jane Eyre og Stormfulle høyder.
Anne Brontë døde som 29-åring og rakk bare å gi ut to bøker. Denne ble først utgitt under pseudonym, mye på grunn av at romanen da den kom ble ansett som veldig feministisk.

Boka starter med at det flytter en ung dame med en liten sønn inn på det falleferdige godset Wildfell Hall. Det blir oppstandelse i den lille bygda, og det begynner å gå rykter om den unge damen, det er jo helt uhørt at en dame kan bo der alene uten noen mann ved sin side. Gilbert Markham som bor på nabogården blir kjent med den unge kvinnen, Helen, og får etter hvert følelser for henne. Men Helen kan ikke innlede noe nytt forhold og gir Gilbert dagboken sin slik at han skal forstå hvorfor. Gjennom dagboken blir så vi kjent med Helen og hennes liv fram til nå. 
Det viser seg at Helen har rømt fra et ekteskap som er veldig destruktivt, først og fremst for å «redde» sønnen.  Men dette er på 1800-tallet nærmest umulig og Helen møter liten forståelse. Landsbypresten mener det å forlate mannen er en krenkelse av hennes plikt som kone og at ingen ting kan forsvare en slik handling. 

Kvinnen på Wildfell Hall er en detaljrik bok som omhandler temaer som kjærlighet, tap, forsoning og tilgivelse. Problemstillingene er fortsatt veldig dagsaktuelle, selv om det er over 150 år siden den ble skrevet.

Boka er oversatt av Peter Fjågesund.



Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...