9. aug. 2017

En blå tråd

av Anne Tyler
Bastion forlag, 2017


Familien Whitshank – de hengivne og kjærlige foreldre Red og Ebby, deres fire barn og barnebarn, er en typisk amerikansk småborgerlig familie fra Baltimore. Det er ingenting oppsiktsvekkende ved den familien. Ingen av dem er berømte, ingen av dem kan påberope seg usedvanlig intelligens. Ikke noe bemerkelsesverdig med dem. Men som de fleste familier anser de seg for å være usedvanlige. Familiebedriften deres er godt ivaretatt. De står veldig nær hverandre og er svært stolte av det vakre huset sitt og vedlikeholdsferdighetene sine.

Anne Tyler presenterer for oss tre generasjoner av Whitshank-slekten. Først Red og Ebbys familie: en trofast sønn og den fortapte sønn, en ambisiøs søster og en rar søster, en streng og autoritær familiefar og en snill og familiekjær husfrue. Deretter deres eldste kjente ane, snekkeren Junior Whitshank og hans kone. Gradvis avslører forfatteren flere nyanser, nye enkeltheter og ukjente detaljer om familiemedlemmer og avdekker familiehistorien fra nåtid til fortid.

Bokas tittel refererer til en episode av forfatterens liv. Etter morens død skulle hun reparere fars skjorte. Da hun åpnet skapdøren for å finne en snelle med blå tråd, kom en trådsnelle trillende i hendene hennes. Det føltes nesten som om moren rakte den til henne som et slags hemmelig tegn. Det samme skjer med en av personene i boka og kan betraktes som en metafor for generasjons forbindelser.

Familien er det mest sentrale temaet i Anne Tylers forfatterskap. I de fleste bøkene sine skildrer hun hverdagslivet til vanlige amerikanere og beskriver dagligdagse familiehendelser med god ironi og medlidenhet. Inderlig og fortrolig forteller hun om familierelasjoner og ekteskapsforhold, om kjærlighet mellom foreldre og barn, om familietilhørighet og det å bli voksen, om hemmeligheter som finnes i enhver familie og historier som går i arv fra generasjon til generasjon. Hun skriver en rolig, realistisk prosa, upretensiøs og enkel både i form og innhold, men godt konstruert og slepen. Hun tar opp hverdagens hendelser og gjør dem til noe mer. Og hun har et talent for å forvandle en alminnelig historie til stor kunst.

Anne Tyler er en moderne amerikansk klassiker, Pulitzerpris-vinner og Bookerpris-finalist.

Oversatt av Svein Svarverud.

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...