26. sep. 2017

Høyt henger de


av Lene Lauritsen Kjølner

Schibsted, 2014


For tre år sida, i 2014, kom det en ny forfatter på den norske krimarenaen. Det var Lene Lauritsen Kjølner (født 1962), som utga sin første bok: Høyt henger de. Feelgood-krim har det ikke vært så mye av i Norge, men her kom boka som bøtte på det. I åra videre har så Kjølner kommet med ei bok hvert år.

Hovedpersonen i Kjølners bøker er Olivia Henriksen, arbeidsledig tidligere diplomatfrue, nå bosatt sammen med sin bror i hans hus i skjærgården utenfor Tønsberg.

Som seg hør og bør i ei kriminalbok så er det selvfølgelig snakk om et mystisk dødsfall. En pågående advokat som ønsker å fjerne boplikten i dette populære ferieområdet, henger plutselig høyt og dingler.  Olivia Henriksen er den som oppdager den døde, og forfølger så saken videre.

Det som er styrken og sjarmen i denne boka, er de herlige humoristiske og underfundige observasjonene og formuleringene som Kjølner krydrer boka si med. F.eks. denne: "Dermed stod jeg på bar bakke da det dukket opp en barmfager albuespiss italiensk sekretær i Eriks liv, ti år yngre enn jeg og med øyne som mahognilakkert treverk. Jeg følte meg som en blass furukrakk i sammenligning."

At Olivia Henriksen og Lene Lauritsen Kjølner begge har sansen for britisk krim, te og scones, er også med på å høyne det hele. Og de superfine omslaga, laga av Magnus Riise, kler boka og bøkene helt perfekt.

Har du lyst på ei deilig liten krim uten blodige detaljer, så kan du prøve deg på denne boka. Handlinga her foregår til og med seint i september, så boka er helt perfekt akkurat i disse dager.

Boka kan leses som e-bok. Og siden den er den første i serien er den lettere å få tak i både som e-bok og vanlig bok på biblioteket.

Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...