18. okt. 2017

Malerens muse

av Lisa Strømme

Vigmostad & Bjørke, 2017

Malerens muse er en historisk roman med handling fra Åsgårdstrand sommeren 1893. Lisa Strømme kombinerer fakta og fiksjon i denne mulige historien bak Edvard Munchs maleri Skrik.

Bokas hovedperson er Johanne Lien som gjennom sommerjobb som hushjelp hos familien Ihlen blir venninne med deres yngste datter Regine, kalt Tullik. De vikles inn i en dramatisk kjærlighetshistorie som skal være inspirasjonen til flere av Munchs mest kjente verker, bl.a. Skrik. Romanen nevner 19 av dem. Både Johanne og Tullik får streng beskjed om å holde seg unna kunstnerens hus, men ingen adlyder. De lever et dobbeltliv med hemmeligheter og løgner for å forsvare hverandre. Munch blir sett på som sær, mørk og litt farlig av mange. De forstår ikke bildene hans som virker kaotiske og voldsomme. Men Tullik trekkes mot ham av forelskelse og Johanne får lov til å male i hans atelier. De blir selvfølgelig oppdaget.

Romanen gir også et innblikk i Edvard Munchs liv. Han er preget av psykisk sykdom og av sin søster Ingers sykdom. Hans malerier er ikke studier av virkeligheten, men av følelser. Han maler sorg og angst, lengsel og begjær, døden, livet og kjærligheten.  

I tillegg er romanen en hyllest til kunst generelt. Hvert kapittel har navnet etter en farge og innledes med et sitat fra Goethes fargelære. Farger forekommer også ofte i språket.

Bokas engelske tittel, The Strawberry Girl, peker på et av Hans Heyerdahls malerier som forestiller ei jente med nyplukkede jordbær. Johanne plukker bær som hun selger til sommergjestene på torget i Åsgårdstrand. I romanen bor Hans Heyerdahl i huset til Johannes familie hver sommer. De leier ut for å tjene penger og bor selv i en primitiv fiskerhytte.

Lisa Strømme bor nå i Norge, men er opprinnelig fra Skottland. Derfor ble originalen først utgitt på engelsk i 2016. Oversatt til norsk av Jarle Tollefsrud og utgitt av Vigmostad & Bjørke i 2017. 349 s.

Dovre folkebibliotek
Eldbjørg Nyborg


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...