5. apr. 2018

Det hvite badehuset

av Thorvald Steen
Forlaget Oktober, 2017


Sortering av ufødte barn, det er et tema som er ganske aktuelt. Nå har man stadig flere metoder for å avsløre feil ved barnet i magen. Hadde man hatt disse metodene da Thorvald Steen (f.1954) var i magen, hadde han blitt født da?

I Thorvald Steens familie så finns det en alvorlig og arvelig sykdom. Thorvald Steen var en aktiv og sterk ungdom, elska å hoppe på ski. Men plutselig begynte han å falle, og legen forteller han at han har en alvorlig sykdom, progressiv muskeldystrofi.

Hjemme vil ikke foreldra snakke om sykdommen. Så 40 år senere, får han helt plutselig en telefon. Det er fra hans kusine som han aldri har visst om. Hun kan fortelle at hennes far, hans mors bror, som han heller aldri har visst om, hadde den samme sykdommen. Det samme gjaldt også deres felles bestefar.

Steens mor var altså bærer av denne sykdommen. Men hun nekta totalt å forholde seg til det.

Denne lille romanen forteller om alt dette. Det er en ganske voldsom historie. Men den er fortalt uten bitterhet. Thorvald Steen fikk delvis konfrontert sin mor til slutt. For å vite hvordan det går, så kan du lese boka. Boka er lettlest og veldig godt skrevet. Spennende er det også. Som en forstår er det svært mye selvbiografisk stoff her.

Boka kan lånes på biblioteket, ellers leses gratis som e-bok via E-bokbib. Tilgang her får du hvis du har lånekort på biblioteket. Ta kontakt med biblioteket hvis du ikke har lånekort.

Thorvald Steen er en svært anerkjent forfatter, han har fått priser og utmerkelser fra flere land. Denne boka er oversatt til 27 språk og har kommet ut i 46 land. Det er ganske fantastisk. For å si det på den måten, så er det veldig bra at Thorvald Steen ikke ble fjernet før fødselen. Han er en trua art, sier han selv.

Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...