10. okt. 2018

Eg snakkar om det heile tida

av Camara Lundestad Joof 

Samlaget, 2018

Camara Lundestad Joof har norsk mor og far fra Gambia. I boka Eg snakkar om det heile tida som kom ut sommeren 2018, så forteller hun om den hverdagsrasismen som hun med gyllen hudfarge, hele tida møter i Norge.

Vi tror gjerne at rasisme ikke fins her i Norge, og tenker på raseskillepolitikken som ble ført i Sør-Afrika og i Sør-statene i USA. Men hvordan er det her i Norge i 2018?

Camara Lundestad Joof forteller i denne vesle boka om hvordan hun hele tida opplever å bli behandla annerledes fordi hennes hudfarge er mørkere. Seks år gammel står hun stolt og svinger seg i den fine broderte barnebunaden som går i arv i hennes mors familie. Hun er på torget i Sandefjord, da to eldre damer kommer bort. De gir henne et rapp over armen med paraplyen, og forteller den vesle jenta at hun har ingen rett til å bruke bunad.

Da Camara Lundestad flytter til Oslo som 18-åring opplever hun, uansett hva hun har på seg, eller hvor i Oslo hun er, stadig vekk at menn henvender seg til henne og regner med at hun er prostituert. Den gylne hudfargen hennes er det eneste kriteriet. Hun skriver at det bedret seg da sexkjøpsloven kom.

Denne boka vil jeg anbefale alle å lese. Den er veldig lettlest og rask å lese. Den er veldig godt skrevet. Og den får oss til å forstå hvor gjennomsyret også Norge er av fordommer mot personer med mørkere hudfarge. Vi trenger alle å ha denne bevisstheten. Tusen takk til Camara Lundestad Joof for denne boka.


Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...