17. okt. 2018

Perler på en snor

av P.I. Paris

Cappelen Damm, 2018


I det skotske høylandet ble beboerne av et eldrehjem svært sjokkert, når leieprisene skal settes opp. Ikke alle har råd til det og ser seg nødt til å flytte etter hvert. For å unngå at dette skjer må de finne på et eller annet. Men hva skal en gjeng med seniorer komme med for å kunne stoppe planene? Her kreves det mye kreativitet. Hemmelige møter, som ble skjult som «strikkeopplæring», skal føre til noe stort.
En demonstrasjon kunne få mange øyne på saken og kunne kanskje hjelpe? Spaserstokker som blir brukt til å holde demonstrasjonsskiltene opp i lufta, å snike seg ut av eldrehjemmet i smågrupper, sånn at ingen legger merket til det. Men hva gjør man, når det allerede er et demonstrasjonstog på tur gjennom byen? Ja man blir rett og slett bare med og demonstrere for anerkjennelsen av homofile i tillegg. Nye vennskap blir knyttet, men deres egen sak druknet i folkemengden.
Nå skal det planlegges noe nytt og mer effektivt. Å barrikadere seg i eldrehjemmet hadde vært noe som kan skape mye oppmerksomhet. Men hvordan skal man gå fram her? Mye gjelder det å planlegge og mye må man tenke på. Holder det med å lime fast bakdøra med superlim slik at ingen kan bryte seg inn? Hva skal man gjøre hvis toalettet havner på andre siden av den planlagte barrikaden?
En herlig, humørfyll fortelling som får en til å le (og lide) med de eldre i det skotske høylandet. En kamp, som virker tapt helt fra starten, men som ikke dreper innfallsrikdommen til beboerne. Rett og slett en perle og vi får håpe at forfatteren Paris har mange flere for oss i vente!

Forfatter, dramatiker og journalist  P.I. Paris bor i Skottland og har skrevet en del faktabøker om andre verdenskrig.  Perler på en snor er basert på et populært skuespill som gikk i 2015.

Oversatt av Line Gustad Fitzgerald

Yvonne Holseth
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...