4. jan. 2019

Utenfor er hundene

av Gunnar Staalesen

Gyldendal, 2018Gunnar Staalesen og Varg Veum er gode gamle venner for mange. Men ikke alle kjenner til Varg Veum og hans univers. Kanskje du vil gjøre et forsøk?  Den første boka om Varg Veum kom i 1977, og siden har bøkene om privatetterforsker Veum fulgt sin egen kalender. I den siste boka, som altså ble utgitt høsten 2018, så har vi i boka kommet fram til 2005. Bøkene kan leses hver for seg, så det går fint an å begynne med denne siste, hvis du har lyst til det.


Det er herlig å befinne seg i Varg Veums verden. Varg Veum er lokalisert i Bergen, og det er alltid masse Bergensstoff å glede seg over som en ekstra bonus. Gunnar Staalesen og Varg Veum har i tillegg helt klart et samfunnsengasjement. Gunnar Staalesen trekker i intervjuer alltid fram sin beundring for Amalie Skram. Og vi kan merke dette blikket på, og for, de små og utsatte også i Gunnar Staalesens egne bøker. Det som ellers alltid er en sann svir i disse bøkene, er Varg Veums fantastiske beskrivelser av alt han ser og registrerer. Bøkene er skrevet i jeg-form, så det er Varg Veum selv som forteller. Bøkene har herlige språklige godbiter, som sukkertøy å sutte på, man kan sitte og humre for seg selv når man leser, eller som jeg gjorde, hører som lydbok i bilen


Tittelen i den siste boka, "Utenfor er hundene" er direkte hentet fra Johannes åpenbaring, 22.15: "Men utenfor er hundene og de som driver med trolldom, og de som driver hor, morderne, avgudsdyrkerne og alle som elsker løgn og taler løgn." 

Og det er noen fryktelige barneovergripere vi møter i denne boka. Slutten av boka, der overgrep blir begått, er veldig ubehagelig. Særlig siden man jo så inderlig godt vet at det som beskrives her ikke er noe som bare har blitt funnet på i ei kriminalbok. Slike grusomme overgrep har skjedd, og skjer, i virkeligheten, begått av tilsynelatende riktig så hyggelige og normale familiefedre.

Ellers kommer det inn noe helt nytt i denne boka: Varg Veum etablerer samarbeid med advokat Svend Foyn i Tønsberg, hovedpersonen i Jan Mæhlums kriminalbøker. Det var en morsom og uventa overraskelse.

I mange år har det vært Lasse Lindtner som har lest inn bøkene om Varg Veum som lydbok. I Utenfor er hundene møter vi en ny innleser: Bjørn Willberg Andersen. Det var han som spilte Varg Veum i Radioteatret sine dramatiseringer av endel av disse bøkene. Det var veldig behagelig å høre på Andersens opplesning, så det kan helt klart anbefales å høre denne boka som lydbok også.


Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...