15. jan. 2019

Millie Birds bok om døde ting

av Brooke Davies

Vigmostad Bjørke, 2016


Millie Bird er ei 7 år gammel jente med røde gummistøvler. Etter at hun fant nabohunden Rambo død i veikanten, lagde hun en bok om døde ting. Rambo ble nr.1
Nr.2 ble en mann som ble påkjørt mens Millie var til stede. Så fant hun en død edderkopp og så døde bestemoren… Lista blir lengre og lengre, til hun har skrevet ned 27 døde ting.
Nr.28 ble pappaen som døde av kreft. Moren hennes takler ikke døden og tar med Millie til nærmeste kjøpesenter og forlater henne i undertøysavdelingen. Hun lover å komme straks tilbake. Millie venter tålmodig på henne i flere dager, men moren er forsvunnet. Før kjøpesenterets politi kan overlevere henne til barnevernet, rømmer Millie hjem og setter i gang med å lete etter mammaen.
Letingen fører henne til nabodama Agatha Pantha. Hun er 82 og har mistet ektemannen sin for 7 år siden. Agatha har siden den dagen hun har blitt enke, ikke forlatt huset sitt. Hverdagen er nøye strukturert inne i huset og hun fyller stillheten med å rope fornærmelser etter de som går forbi huset.
Videre møter Millie på Karl. Han er 87 år og har jobbet som touchspesialist. Yrket hans ble en lidenskap. Hjemme pleide han å taste kjærlighetsord på huden til sin kone. Etter at hun døde, havnet Karl på gamlehjem. Han klarer ikke å finne seg til rette og rømmer. Skjebnen fører han til Millie og Agatha og på letingen etter moren, lærer de sammen om alderdommen, døden og livet.

En historie som går rett inn i hjertet og som er både trist og morsom. Vanskelig å legge fra seg. En fantastisk leseopplevelse!

Brooke Davis jobber som bokselger i Perth. Millie Bird er hennes debutroman.
Hun har vunnet følgende priser: ABIA Award for General Fiction Book of the Year,  ABIA Award for New Writer og  iBooks Fiction Book of the Year.

Oversatt av Geir Uthaug.

Yvonne Leonhard
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...