27. jan. 2014

Det finnes ingen helhet

av Helga Flatland


Dette er bok nummer tre om bygda som mistet tre unge menn i Afghanistan - Tarjei, Trygve og Kristian. Den fjerde som dro, Bjørn, kom tilbake. I "Bli hvis du kan. Reis hvis du må." fikk vi høre om hvorfor de ville verve seg til krigen i Afghanistan, i den neste boka "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake." om hvordan det gikk med de som ble igjen etter dem og om sorgen.
Nå har det gått noen år. Hvordan er det å leve videre for familie, venner og andre i bygda? Julie, Tarjeis søster, er odelsjente og tar over gården med sin lille familie. Vi får høre mer om Bjørn. Han var syk og ikke med den dagen de andre ble sprengt i stykker av en mine. Han er nærmest usynlig når han kommer hjem. Hva gjør det med ham når de andre har fått heltestatus? Ragnhild, som er innflytter og bygdas lege, er sentral i boka. Hun kommer i kontakt med de fleste i bygda og gjennom henne ser vi hvor ulikt mennesker forholder seg til tap og sorg. Men hvordan har hun det egentlig selv?

Dette er ei fin bok der det står mye mellom linjene.
Helga Flatland fikk Tarjei Vesaas` debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Aschehougs debutantstipend for den første boka, "Bli hvis du kan. Reis hvis du må."

Hanne Gran
Skjåk folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...