28. apr. 2014

Sølvstjernen


av Jeannette Walls

 
Søstrene Bean og Liz Holiday er tolv og femten år gamle. De bor sammen med sin mor, men moren er en eventyrer og jentene blir overlatt til seg selv i lange perioder. Etter at moren har vært borte ekstra lenge og barnevernet begynner å bli nærgående, bestemmer søstrene seg for å reise til den eneste slektningen de har hørt om, onkel Tinsley.

Onkel Tinsley bor på et litt falleferdig gods i småbyen Tyler, han er ganske spesiell og har absolutt ikke noe ønske om å ta hånd om to slektninger han knapt har hørt om. Men de får lov til å bo hos ham, og etter hvert blir Bean og Liz kjent med sannheten om sine fedre. Deres mor vokste opp i Tyler, og det kommer raskt frem at ting kanskje ikke var helt slik hun har fortalt jentene.

Dette er en lettlest og velskrevet fortelling om to søstre som prøver å finne et sted å slå rot. Boken gir også et spennende tidsbilde av en småby i USA på 1970- tallet. De fleste i byen er avhengige av en jobb på spinnefabrikken og klasseforskjellene er store. Historien til svarte og hvite i USA får en plass, det samme gjør Vietnamkrigen og kvinners rettigheter.

Jeannette Walls er mest kjent for boka Krystallslottet der hun forteller om sin helt spesielle oppvekst med eksentriske og omreisende foreldre.  I boka Ville hester  skriver hun om sin bestemors eventyrlige liv.  Alle tre bøkene anbefales!


Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek


 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...