2. mai 2014

Enhjørningen og rosen / Tryllefløyten / Den norske løve

av Sissel Lange-Nielsen


I forbindelse med Grunnlovsjubileet har flere av oss blitt mer nysgjerrig på norsk historie enn før. Jeg har plukket fram en biografisk og historisk romantrilogi som beskriver de siste 40 årene før 1814.

Sissel Lange-Nielsen tar utgangspunkt i erindringer skrevet av hennes tippoldefar Hans Henrik Rode. Takket være hans detaljerte fortellinger (som aldri er publisert) og hennes grundige forarbeid, får vi ikke bare kongenavn, kriger og årstall fra tvilling-rikene Danmark-Norge, men også spennende beretninger om mat og klær, hus og hjem, paleer og slott, tårer og kamp, glede og latter, kjærlighet og utroskap, politikk og intriger, fattigdom og rikdom, - og barneoppdragelse. Hans Henrik blir sendt til tøff kadettskole i København som niåring og blir pasje for den mentalt syke Christian VII fem år senere.

Hans Henrik er godt likt av både kongen og kronprins Frederik (senere kong Frederik VI som avstår Norge ved avtalen i Kiel 14. januar 1814). Den musikalske og følsomme unggutten som heller vil være bonde, stiger i de militære gradene og følger dramatiske begivenheter på nært hold, blant annet kronprins Frederiks statskupp, den meningsløse Tyttebærkrigen, storbrannen i København, Napoleonskrigene og de spennende dagene på Eidsvoll før Grunnloven blir undertegnet.

Sissel Lange-Nielsen skildrer med stor innlevelse, og har et språk som passer for tiden hun skriver om. Sidene med beskrivelse av kronprins Frederiks reise over Dovrefjell sommeren 1788 og kronprins Christian Frederik med slede i 1814 er fornøyelig å lese for den som bor ved dette fjellets fot.

Når trilogien er lest, er vi godt rustet for den nye og tykke boken om 1814, miraklenes år, av Karsten Alnæs.

Filmen En kongelig affære gir bakgrunnsstoff for romanene.

Eldbjørg Nyborg
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...