6. mai 2014

Storm i juni

 

av Irène Némirovsky

 
«Storm i juni» ble utgitt i Frankrike i 2004, 62 år etter forfatteren Irène Némirovskys død. Romanen ble ikke bare en bestselger, men en litterær sensasjon – ikke bare på grunn av det åpenbare forfattertalent, men også på grunn av romanens tone som var overraskende moderne.

Romanen ble inspirert av Leo Tolstojs «Krig og fred» og planlagt som et stort verk i fire deler. Némirovsky rakk bare å fullføre de to første – «Storm i juni» og «Dolce» - før hun ble deportert til Auschwitz. «Storm i juni» beskriver franskmennenes flukt fra Paris i juni 1940. I «Dolce» skildres miljøet i en liten fransk landsby under tysk okkupasjon. Med stor kunstnerisk kraft gjenskaper Irène Némirovsky livet i Frankrike under krigen, og gir samtidig et usentimentalt bilde av mennesker i en ekstrem livssituasjon.

Boken inneholder mange elementer hentet fra virkeligheten, ting forfatteren har opplevd. Mange av romanfigurene har virkelig eksistert. Der boken slutter er det som krigen hun skriver om har innhentet forfatteren selv. Irène Némirovsky delte skjebne med 75.000 franske jøder som døde i konsentrasjonsleirene.

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...