26. aug. 2014

Før jeg brenner ned

av Gaute Heivoll

En pyroman går løs i Finsland på Sørlandet og panikken stiger. Det lokale politiet har etablert base sammen med KRIPOS i kommunestyresalen. Dette er en historie fra virkeligheten som foregikk samme sted og på samme tid som forfatteren ble født våren 1978.

Folk skjønner etter hvert at brannene må være påtent, og begynner å holde vakt om nettene. Politiet sjekker biler som kjører på veiene, og alle forsøker å følge med hvem som ferdes i bygda. Likevel fortsetter det å brenne. En liten gjenglemt gjenstand avslører pyromanen etter den verste natten av dem alle, den 5. juni for 36 år siden. Noen husker kanskje saken fra nyhetene den gangen.

Forfatteren skildrer menneskene med psykologisk innsikt. Jeg følte at jeg satt ved kjøkkenbordet hos pyromanens foreldre, og var ganske gjennomrystet av deres situasjon. De som mister alt de har og nesten omkommer i flammene, får leseren også nære forhold til. Forfatteren forteller samtidig om sitt eget liv, og tar opp tidløse tema.

Jeg har en kollega som vokste opp i den samme bygda. Hun ble svært overrasket da hun fikk høre hvem pyromanen var. Det gjaldt nok alle bortsett fra hans mor. Både pyromanen og flere andre har fiktive navn i romanen, men min kollega kan ellers bekrefte det meste som fortelles.

Eldbjørg Nyborg 
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...