18. feb. 2015

Stoner

av John Williams


stoner
"Stoner" utkom første gang i 1965, men bare 40 år senere ble den en internasjonal bestselger da den ble gjengitt i en amerikansk klassikerserie. Romanen er basert på forfatteren John Williams egne opplevelser og handler om en professor i engelsk litteratur.


Dette er en klassisk fortelling med en lineær struktur (begynnelsen, midten og slutten). Forfatteren skildrer en manns liv fra barndom til døden. Romanen er lavmælt og nøktern. Det er ikke uventede vendinger og gåter, men hovedpersonens indre liv som skaper dynamikken i handlingen.

Boka har tittel etter hovedpersonens etternavn. William Stoner er en fattig odelssønn fra Midtvesten som begynner på Universitetet i Missouri for å studere landbruk. På universitetet faller han for filosofi og litteratur og går fra agronomistudier for å følge sine interesser.


Allerede i det første kapitlet får vi en kort oppsummering av Stoners liv og karriere. Deretter får vi lese hele livshistorien hans om et mislykket ekteskap, en håpløs kjærlighet, en motgangsfylt karriere og vanskelige forhold med datteren. Ytre sett en trist historie om et helt ordinært, kjedelig og usynlig liv uten noen store hendelser.


Forfatteren selv mente at Stoner hadde et godt liv, et bedre liv enn mange andre. Han kunne gjøre det han hadde mest lyst til. Han elsket jobben sin og var engasjert i det han gjorde. Tross all motgang, stod han fast for sine verdier og fasthold det han likte best. Og der er akkurat dette som gjør livet verdt å leve, sier forfatter.


Det er en veldig ærlig roman. De fleste vil finne noe i boka som passer for dem. De aller fleste blir villige til å dele vemod og en dyp kjærlighet til livet og litteraturen med bokens hovedperson.Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek

1 kommentar:

  1. får man lånt boken på biblioteket , ble litt nysgjerrig. boken høres neste ut som live til de fleste
    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.no

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...