12. jan. 2016

Olive Kitteridge

av Elizabeth Strout

Dette er en helt spesiell fortryllelse å bo på samme sted hele livet. Dette er en særegen opplevelse å bo på et lite sted hvor alle kjenner hverandre. Man ser livets og stedets endringer hvert år, helt til man plutselig en dag oppdager at alt ble forandret.

Olive Kitteridge, hovedpersonen i romanen med samme navn, har bodd i den lille amerikanske kystbyen Crosby hele sitt liv. Hun har undervist i matematikk i skolen i 30 år og er et av stedets kjente fjes. På mange vis er hun "kjerringa mot strømmen" i byen sin.

Etter et hektisk liv med familien ble hun helt alene. Sønnen Christopher giftet seg og flyttet hjemmefra. Mannen Henry døde etter en tids sykdom. Ingen trengte henne lenger og med det mistet hun sin plass i verden.

Romanen består av 13 frittstående fortellinger som bindes sammen ved at alle personene i boka har tilknytning til Olive og familien Kitteridge. Hver av novellene har en sterk historie hvor Olive spiller sin rolle. Hvert kapittel utdyper og nyanserer karakteren hennes og sammen danner de en sterk og uforglemmelig romanskikkelse.

Elizabeth Strout behersker stoffet fullt ut. Hun skriver om kjærligheten og angsten for den. Om frykten for alderdommen og alderdommens sårbarhet. Om tap, lengsel og ensomhet, men ikke minst håp. Ifølge Strout «de fleste mennesker vet ikke engang at de lever livet mens de lever det». Forfatterens hovedtanke er at "ensomhet kan ta livet av folk - den kan faktisk på ulike måter få en til å dø". Vi alle trenger hverandre for å overleve.

Velfortjent Pulitzerpris for strålende språk, fargerike karakterer og psykologisk troverdighet.Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...