13. des. 2017

Astridene : Kvinnene kring Olav Tryggvason

av Solveig Aareskjold
Saga bok, 2017


I denne boka får vi historien rundt Olav Tryggvason på en ny måte, fortalt via kvinnene rundt ham. De spilte en viktig rolle i livet hans. Han ble berga som spedbarn av den snarrådige mora, nådde voksen alder ved hjelp av den kloke fostermora og fikk styring over Norge på grunn av søstera. Men, det var også på grunn av en kvinne han endte livet. Fordi han tråkka på æra til Sigrid Storråde havnet han i slaget ved Svolder, der han stupte i sjøen og forsvant.

Moderne fremstillinger om vikingtiden har en tendens til å portrettere kvinner som hjelpeløse vesen. Går en derimot tilbake til de eldre sagaene tegnes et annet bilde av kvinner. Som Solveig Aareskjold skriver i boka:

«For sjølv om hovudpersonane som oftast er menn, og kvinner berre er med der dei har ei avgjerande rolle i mannleg kamp og krangel, opptrer dei med kolossal sjølvtillit, slik berre den kan gjera som er trygg på sitt eiget verd. Når ein har lese ei stund, stig det fram eit univers der menn og kvinner har like mykje dei skulle ha sagt, og lever saman i kjærleik og respekt.» 

Solveig Aareskjold debuterte som romanforfatter med romanen Det indre tempel i 1987. I senere år har hun gått inn for å gjøre eldre litteratur mer kjent, blant annet med bøkene Valkyrjesong (2012) og Lesebok for jenter (2014).

May Britt Josten
Sel bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...