25. jan. 2018

Juleoratoriet

av Göran Tunström
Cappelen Damm, 2017


Romanen Juleoratoriet av Göran Tunström (1937 - 2000), kom ut i Sverige i 1983, og første gang på norsk i 1984. I 1984 ble boka også tildelt Nordisk råds litteraturpris. I 1996 ble den filma.

Boka har vært utgitt flere ganger i Norge, og seinest nå høsten 2017, med ei veldig vakker framside som vi ser på bildet her.

Noen bøker får et langt liv, og som en skjønner er dette ei slik bok.

Handlinga i boka starter i Sunne i Värmland i Sverige, og beveger seg underveis helt over til andre sida av jorda, til New Zealand. Vi møter Aron som blir nesten gal av sorg da kona Solveig dør i ei tragisk ulykke. Sønnen deres Sidner får også hele livet sitt prega av mammans død. Solveig hadde en drøm å sette opp Juleoratoriet av Bach i lille Sunne. Boka starter med at Sidners sønn, Victor, som har blitt en stor dirigent, kommer til Sunne for nettopp å dirigere Juleoratoriet.

Hva er det så med romanen Juleoratoriet, hvorfor kommer den ut på nytt? Det har nok å gjøre med at dette er ei uendelig rik bok. I tillegg til hovedpersonene som er skissert over, så har romanen så mange andre historier å fortelle underveis og hele tida. Personene og historiene er så fint og menneskelig fortalt og skildra. Man føler seg oppløfta etter å ha lest denne boka. Den finns også som lydbok.

Oversatt av Per Qvale.


Gunvor Bolstad Rustad,
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...