14. mai 2018

Den svovelgule himmelen

av Kjell Westö

Pax forlag, 2017


Dette er en fortelling fra Helsingfors der vi følger hovedpersonen fra oppveksten på 1960- tallet til han er blitt en godt voksen mann. 

Terve vokser opp som enebarn i en middelklassefamilie, og når han er 10 år kjøper faren hans en enkel hytte utenfor byen. Der blir han kjent med den jevngamle gutten Axel og den 2 år yngre søsteren, og han tilbringer mer og mer tid sammen med dem. De tilhører den velstående Rebell-familien som har et staselig sommersted i nærheten av hovedpersonens hytte. Relasjonen til disse to og familien deres preger hele romanen. 

Det viser seg at det under Rebellfamiliens vellykkede ytre skjuler seg hemmeligheter som helst ikke snakkes om.  Familien styres av den myndige bestefaren og Axel viser også en stadig mer hard og kontrollerende side av seg selv.
Mellom Terve og Axels søster Stella vokser det fram et kjærlighetsforhold , et turbulent og følelsesladd av-på forhold som varer hele livet. Vi blir også kjent med noen andre i vennegjengen , den voldelige Jajo, den søkende Krister og den sårbare Klasu og Terves venninne Linda. 

I siste del av boka får Terves forhold til foreldrene større plass. Han opplever seg selv som mislykket og føler at han ikke har oppfylt foreldrenes forventninger hverken i forhold til karriere eller familie.

Den svovelgule himmelen er en storslått fortelling om familie, vennskap og klassemotsetninger.

Jeg hørte boka som lydbok, nydelig lest av Alex Aubert.

Kjell Westö er født i 1961 i Helsingfors og er en kjent finsk forfatter.
Han fikk Nordisk råds litteraturpris i 2014 for Svik 1938.


Boka er oversatt av Erik Johannes Krogstad.


Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...