12. sep. 2018

Djevelens rytter

av Jan Ove Ekeberg
Gyldendal, 2018


Harald Hardråde (1015-1066) var halvbroren til Olav den hellige og var norsk konge fra 1046 – først sammen med Magnus den gode, siden enekonge fra 1047 til 1066 da han falt i slaget ved Stamford Bridge.

Bokserien Den siste vikingkongen av Jan Ove Ekeberg er historien om Harald Hardråde. I den førsteboken, Krigens læregutt, følger vi Harald frem til slaget på Stiklestad i 1030. Harald er en av de få av Olavs hær som unnslapp slaget. Fra Stiklestad kom han seg over til Sverige og videre til Gardarike der vi møter ham i bok to, Djevelens rytter. I utlendighet har Harald vunnet stor tillit hos fyrst Jaroslav i Holmgård og er blitt utpekt som andrehøvding for det russiske landvernet og er anfører for Jaroslavs soldater i det seierrike slaget mot Venderne i 1035.

Harald har forelsket seg i Jaroslavs datter Jelisaveta og etter slaget mot Venderne ber han om hennes hånd. Fyrst Jaroslav avviser frieriet, Harald er landløs og ikke rik nok til et slik høyættet gifte. I sinne setter Harald kursen mot keiserbyen Konstantinopel, der han kan vinne makt og rikdom.

Jan Ove Ekeberg skriver godt. Historien er spennende og det er vanskelig å legge fra seg bøkene før du har lest deg gjennom dem. Anbefales til alle som liker historiske romaner.


May Britt Josten
Sel bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...