11. apr. 2019

Høyt henger de

av Lene Lauritsen Kjølner

Schibsted, 2014

For fem år sida, i 2014, kom det en ny forfatter på den norske krimarenaen. Det var Lene Lauritsen Kjølner (født 1962), som utga sin første bok: Høyt henger de. Feelgood-krim har det ikke vært så mye av i Norge, men her kom boka som bøtte på det. I åra videre har så Kjølner kommet med ei bok hvert år, totalt 5 bøker.

Hovedpersonen i Kjølners bøker er Olivia Henriksen, arbeidsledig tidligere diplomatfrue, nå bosatt sammen med sin bror i hans hus i skjærgården utenfor Tønsberg.

Som seg hør og bør i ei kriminalbok så er det selvfølgelig snakk om et mystisk dødsfall. En pågående advokat som ønsker å fjerne boplikten i dette populære ferieområdet, henger plutselig høyt og dingler.  Olivia Henriksen er den som oppdager den døde, og forfølger så saken videre.

Det som er styrken og sjarmen i denne boka, er de herlige humoristiske og underfundige observasjonene og formuleringene som Kjølner krydrer boka si med. F.eks. denne: "Dermed stod jeg på bar bakke da det dukket opp en barmfager albuespiss italiensk sekretær i Eriks liv, ti år yngre enn jeg og med øyne som mahognilakkert treverk. Jeg følte meg som en blass furukrakk i sammenligning."

At Olivia Henriksen og Lene Lauritsen Kjølner begge har sansen for britisk krim, te og scones, er også med på å høyne det hele.

Har du lyst på ei deilig liten krim uten blodige detaljer, så kan du prøve deg på denne boka.

Boka kan leses som e-bok. Og siden den er den første i serien er den lettere å få tak i både som e-bok og vanlig bok på biblioteket. Utgivelse av to nye bøker om Olivia Henriksen er planlagt.

Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...