14. mai 2019

Dagen da min bestefar var helt

av Paulus Hochgatterer
Solum forlag, 2019


Handlingen i denne vesle romanen foregår på en gård i Østerrike noen måneder i mars 1945. Det er krig, og bombing og bombefly er en del av hverdagen.

En dag dukker det opp en ung jente hos familien Leithner, hun er skitten og uflidd og kan ikke gjøre rede for seg. Myndighetene antar at hun er den eneste overlevende etter at to boligblokker ble bombet sønder og sammen i Herzograd. Det blir bestemt at hun skal bo på gården til familien Leithner og de gir henne navnet Nelli.

Nelli vil ikke huske: «Jeg tror jeg aldri mer vil komme til å huske. Jeg tror at alt er bombet bort inne i hodet mitt».

Men Nelli observerer og får med seg alt som skjer på gården.  Hun får to allierte der, yngstdatteren Annemarie som hun deler rom med  og den eldre Laurenz som bor og arbeider på gården. Dessuten elsker hun å høre moren i huset fortelle grusomme martyrhistorier.

Etter en tid dukker det opp enda en person, nemlig russeren Mikhail. Han har bare med seg en sammenrullet lerretsrull og sier han er kunstmaler. Nelli føler et slags fellesskap med Mikhail og liker å snakke med ham.

Men så kommer tre  Wehrmacht-soldater til gården, særlig løytnanten er respektløs overfor familien og han stiller spørsmål ved det meste. Blant annet hvem Mikhail er og hvor han kommer fra. Og nå er det  bestefar gjør som han gjør og blir en helt!

Dette er en nøktern fortelling om hverdagen på landsbygda i Østerrike under 2.verdenskrig, fortalt i korte sekvenser som til sammen danner en helhet. Det er en fortelling om angst og vonde opplevelser, men også om overlevelse og samhold. Boken stod på kortlisten til den østerrikske bokprisen i 2017 og er blitt hyllet som et mesterverk innen tysk litteratur.


Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...