22. mai 2019

Vegetarianeren

av Han Kang

Pax forlag, 2018


For romanen «Vegetarianeren» fikk Han Kang den internasjonale Man Booker-prisen i 2016 og ble den første sørkoreanske forfatteren som vant den prestisjefylte litteraturprisen. I denne boken tar forfatteren opp temaer som grusomhet, overgrep, tvang, begjær og stiller spørsmål om hvorvidt ondskap og vold er medfødte menneskelige egenskaper.

Romanen består av tre deler, med hver sin hovedfigur som forteller sin versjon av historien om Yeong-hye; den mest alminnelige kvinnen i verden og en skikkelig husmor som etter en stygg drøm slutter å spise kjøtt og blir vegetarianer. Kvinnens omvending forårsaker drama i hennes patriarkalske familie. Alle familiemedlemmer prøver å overbevise henne, men alle mislykkes: Yeong-hye vil unngå kjøtt for å glemme sine blodige mareritt. Til slutt ønsker hun ikke lenger virke menneskelig og vil bli en plante.

Forfatteren beskriver Yeong-Hyes transformasjon som et resultat av den volden hun ble utsatt for av familien. Vegetarianisme er det bare første steg på vei ut av aggresjon, tvang, familiens tyranni og dominerende samfunnsnormer. Han Kang viser et lite menneskes opprør mot det moderne samfunnet med dets gammeldagse prinsipper, fordommer og falske verdier. Hun blander sammen fortid og nåtid, fantasi og virkelighet, skjønnhet og grusomhet og forvandler en helt realistisk historie til et skrekkelig eventyr og en body horror-drama. Hun provoserer, forbløffer og beveger leserne.

Han Kang gjester Litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Den 24. mai møter hun publikum for en samtale med den norske forfatteren Kjersti A. Skomsvoll.

Oversatt fra koreansk av Vivian Evelina Øverås



Elvira Tjønnholm

Sel bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...