15. juli 2019

Om muser og menn

av Marta Breen

Spartacus forlag, 2019


Marta Breen har skrevet mange bøker om likestilling og kvinnesak. Dette er utrolig viktige bidrag til dette svært viktige temaet. Hun forteller om temaet på måter som gjør det lettere, mer overkommelig og også underholdende å lese om det. Hennes bok Kvinner i kamp, illustrert av Jenny Jordahl,  er oversatt og utgitt i en rekke land.

Nå i 2019 kom hun med sin nyeste bok som heter Om muser og menn.

Breen skriver her fra sin gård i Värmland, der hun er så heldig å ha sitt eget skrivested. Å ha sitt eget rom har langt fra vært en selvfølgelighet for kvinner opp igjennom historien.ikke en gang kronprinsesse Sonja fikk sitt eget kontor på Slottet!  Som Breen selv sier i et intervju med Dagbladet, så handler denne boka mye om hvordan menn, og her særlig den såkalte Kulturmannen, klarer å skaffe seg selv rom og plass til å drive med sin kunst.eller sine viktige ting i sitt liv. De får både sitt eget fysiske rom, og ro og fred til å drive der. De blir skjerma for hverdagens trivielle banaliteter. Det er en selvfølgelighet at den viktige mannen har krav på dette. Dagens kulturmann kan ha en oppførsel som egentlig er fullstendig skandaløs, hvis en kvinne skulle gjort det samme ville det blitt oppstandelse, det ville aldri bli akseptert.

Boka gir mange eksempler på hvordan dette har fungert, og fremdeles fungerer. Her er det bare å lese og bli bevisst, hvor stor forskjell det er på måten menn og kvinner blir møtt. Fremdeles er det slik.

En faktafeil skjemmer litt i teksten, Liv Ullman var ikke 20 år, slik det står i denne boka, men nesten 27 år, da hun traff Ingmar Bergmann. -Stor forskjell på å være 20 og 27 år. Er vel også litt bastant å utrope Valborg Olander til Selma Lagerlöfs elskerinne, dette er det vel  usikkerhet rundt. Flott med eksempler fra Martha Breens eget liv, men akkurat det med et eget avsnitt om hvor mye morsommere Breen selv er når hun har drukket alkohol, virker litt unødvendig.

Les denne boka! Vi trenger all den bevisstheten vi kan få om dette temaet alle sammen.

Gunvor Bolstad Rustad
Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Otta, Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...