12. aug. 2019

Brev fra min barndom

av Emma Reyes

Cappelen Damm, 2019


Emma Reyes er en colombiansk billedkunstner født i 1919. 
I over 20  brev til en venn forteller hun i voksen alder om barndommen sin, en barndom preget av forsømmelse og mishandling. Disse brevene ble etter hennes død utgitt som bok (Erindringens korrespondanse)og har på norsk altså fått tittelen «Brev fra min barndom». 

Emma Reyes ville selv helst ikke snakke om barndommen sin og uttalte en gang indignert at folk var mer interessert i barndommen enn i kunsten hennes. 

I brevene forteller hun om oppveksten fra hun som 5-åring bor sammen med søsteren og en dame de kaller fru Maria i slummen i Bogota. Møkkete og underernærte tilbringer de store deler av tiden innelåst på et rom uten vinduer og lys. Senere blir de forlatt og tatt hånd om av nonnene i et kloster. Her blir de holdt innesperret i nesten 15 år før Emma klarer å rømme.

Emma Reyes forteller dagligdags og uten bitterhet om barndommen sin. Hun gir et bilde av en liten jente som på tross av en ganske så mistrøstig tilværelse også klarer å se lyspunkter og små ting å glede seg over. 

I bokas etterord får vi høre litt mer om hvordan livet til Emma Reyes ble etter at hun forlot klosteret som 19-årig analfabet. Men mye forblir et mysterium, slik Emma Reyes selv ville at det skulle være.

«Brev fra min barndom» ble en umiddelbar klassiker da den utkom i Colombia i 2012, tolv år etter forfatterens død.

Dette er en bok som absolutt anbefales!


Boka er oversatt av Signe Prøis.



Bodil Vorkinn
Dovre folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...