21. aug. 2019

Sannhetsvitne: noveller

av Jeffrey Eugenides

Cappelen Damm, 2018


Jeffrey Eugenides har utgitt tre romaner siden debuten i 1988: «Jomfrudød» (1993), «Middelsex» (2002) og «Formål ekteskap» (2011). Hans første roman hadde en suksess og ble filmatisert av Sofia Coppola, med den andre vant han Pulitzerprisen i 2003.

Eugenides' nyeste bok «Sannhetsvitne» inneholder debutnovellen og 9 andre fortellinger skrevet i løpet av de siste 20 årene. Samlingen er full av kulturelle allusjoner og henvisninger til hans tidligere verk. Novellene berører mange av de samme temaene som Eugenides' romaner: menneskelig seksualitet og selvidentitet, kjønn, skjebne, søken etter sannhet, familieverdier og sin plass i verden. I sentrum av novellene finner man ofte middelaldrende menn og kvinner som kjemper mot livs- og familieproblemer, prøver å motstå skjebnen, vil komme til bunns i univers hemmeligheter. Karakterene fremstår som autentiske og sammensatte.

To gamle venner i «Lunefulle hager» opplever en middelalderskrise og prøver å finne en frihet fra smerter ved hjelp av små endringer i livet. Redaktør Kendall fra «Great Experiment» bestemmer seg for en kriminell hendelse for å bekjempe elendighet. Mitchell fra novellen «Luftpost» rømmer fra en stofflig verden til en tropisk øy for å meditere og finne ut hvem han var. Charlie fra «Finn slemningen» grubler over sitt ulykkelige ekteskap og ironiserer over alle forsøk å finne den uskyldige.

Boken kjennetegnes av uventede plotvendinger og melankolsk stemning. Alle novellene er like formfullendte og berøringssterke, de er absurde, tragiske, komiske og triste på samme tid. Bak forfatternes ironiske stil gjemmer seg et stort talent å skrive enkelt om de vanskelige ting.

«Finn slemningen går på hvordan begge, når man krangler med partneren, prøver å vinne diskusjonen. Hvem lot garasjedøren stå åpen? Hvem etterlot seg en hårdott i dusjsluket? Det man må innse, som par, er at det ikke finnes en slemning. Det går ikke an å vinne en krangel når man er gift. For hvis du vinner, taper partneren, og partneren misliker å tape, og da taper i grunnen du også».


Oversatt av John Erik Bøe Lindgren

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...