27. apr. 2016

Vi ses der oppe

av Pierre Lemaitre


”Jeg setter deg stevne i himmelen der jeg håper Gud vil gjenforene oss.
Vi ses der oppe, min elskede hustru…”
Pierre Lemaitre er mest kjent for sine thrillere om overbetjent Camille Verhoeven. Lemaitres siste roman skiller seg fra hans tidligere bøker. Den handler om første verdenskrig og dens konsekvenser. Tittelen ”Vi ses der oppe” er tatt fra en fallen soldats brev til sin kone.
Første verdenskrig er over. De to krigskameratene Albert og Edouard prøver å finne seg til rette i freden. Men deres skjebne er et arbeid som vandrende sandwich som går rundt med reklameskiltet på gaten – en metafor for krigens helt. Landet er mest opptatt av å minnes sine døde enn å hjelpe de overlevende. Albert Maillard og Edouard Pericourt føler seg identitetsløse, sviktet og forrådet av sitt eget land.
Romanen er godt komponert og inneholder flere spenningstopper. Få dager før krigens slutt lurer løytnant Pradelle sine medsoldater til å sende dem til en unødvendig kamp mot tyskere, noe som bare er starten på en innviklet og vittig intrige. I sentrum av handlingen står svindelen med minnesmerkene over de omkomne.
Lemaitre forener det tragiske og det komiske, det realistiske og det absurde og blander spenning, satire og svart humor med historiske og filosofiske betraktninger. En av de sterkeste scenene i romanen er gjenbegravelsen av soldater drept under krigen. Her kan vi klart se tydelige eksistensialistiske trekk. Forfatteren fører videre den franske litterære tradisjonen og i disse rystende skildringene får hans talent utfolde seg i all sin prakt.
”Vi ses der oppe” er en bok om krigens grusomhet og meningsløshet – men også en bok om etterkrigsgenerasjonens tomhet og depresjon. Pierre Lemaitre avslører antiheroisme og falsk patriotisme, avdekker kynisme og dobbeltmoral. Lemaitres kilder er Antoine Prosts berømte artikkel om minnesmerkene over de døde og Beatrix Pau-Heyries beskrivelse av den virkelige skandalen knyttet til de militære utgravingene i 1922.

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...