21. nov. 2018

Håndbok for vaskedamer

av Lucia Berlin 

Oktober, 2016



Novellesamlingen kom ut i 2015, 11 år etter Lucia Berlins død, og ble en litterær sensasjon i USA og en bestselger verden over.

Boka inneholder et utvalg av fortellinger som ble skrevet av Berlin i løpet av livet. Handlingen finner sted i USA og Mexico på 1950-70 tallet. Persongalleriet er befolket av både vanlige folk og outsidere - lærere og sykepleiere, hushjelper og vaskedamer, narkomane og fylliker. De lever et vanskelig liv fullt av utmattende jobb, vemodige forventninger, sjeldne gleder og håpløshet. De kjemper for overlevelse, de bekjemper fattigdom og rusmisbruk.

Men Berlins upartiske og tilforlatelig stemme fyller karakterene med verdighet. Vi gripes av forfatternes medlidenhet med de fattige, ensomme, nødlidende. Innfløkt bruk av detaljer gjør personene så livaktige at vi ikke kan unngå å få sympati med dem. Og Lucia Berlins evne til å se det unike i det vanlige og det ekstraordinære i det alminnelige bidrar til å gjøre historiene om helt ordinære liv kraftfulle og sterke. 

De fleste av novellene er inspirert av forfatternes eget liv. Hun henter temaer fra sitt eget miljø og bruker rekvisitter og kulisser fra sine egne omgivelser. Skillet mellom liv og fiksjon er ikke alltid klart i hennes bøker. «Jeg har det med å overdrive og blander ofte virkeligheten og fantasi, men jeg lyver i grunnen aldri», sier hun i en av novellene.

Berlin selv er hovedpersonen i flere av fortellingene. En jente fra en protestantisk familie som går på en katolsk skole og drømmer om å bli en nonne. En ensom pike som finner sin eneste ekte venninne og så mister henne igjen. En vaskedame som stjeler sovepiller for å spare dem til tøffere dager. En alkoholisert alenemor som stikker av fra sitt hjem midt på natten for å kjøpe en drink før sønnene våknet. En gammel kvinne som ikke vil slippe inn gamle minner.

Lucia Berlin forteller sine historier for å legge den vonde fortiden bak seg, for «å stenge ut sorg og anger og samvittighetskvaler». Derfor er det så vondt og pinlig å lese denne boka. Den ryster og sjokkerer. Den river sjelen i stykker.

Oversatt av Vibeke Saugestad.

Elvira Tjønnholm
Sel bibliotek





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...